Trappist

Trappist

Een gek idee. Mijn probleem is als ik ergens voor ga of ergens een hobby in zie dan ga ik helemaal los. Mijn gedachte is:

dat er een klooster zit bij de Essenburg het kasteel achter in mijn tuin. Als je zo aan het denken bent kunnen we ons bier misschien wel brouwen in de naam van het klooster en als we verder gaan wel een trappisten biertje maken. Nummer 13 in de wereld. ( zal niet gebeuren maar blijven dromen )

Wat is een Trappisten Bier.

Een trappist is een abdijbier, maar niet elk abdijbier is een trappist. Zo is Leffe een bekend abdijbier maar geen trappist. Abdijbieren die de titel van trappist niet dragen, zijn bieren die wel aan een abdij verbonden zijn (vaak alleen in naam), maar niet door Trappister monniken of door hun directe medewerkers worden gebrouwen of waar niet een monnik in de raad van bestuur zit. Soms bevindt de brouwerij zich in het klooster, soms op het domein maar niet in het klooster, soms elders. Er wordt soms gebruikgemaakt van het oude abdij-recept maar in veel gevallen gaat het om geheel nieuwe bieren. Wel wordt er vaak onder licentie van de abdij gebrouwen, wat inhoudt dat de monniken toestemming moeten geven voor elke nieuwe reclamecampagne, elk nieuw gebrouwen bier, elk nieuw etiket, etc. Hiervoor ontvangen de abdijen jaarlijks een percentage van de winst die de monniken zelf weer gebruiken voor hun eigen levensonderhoud, onderhoud van de abdij en natuurlijk voor de goede doelen die zij steunen. Ook als een bier wel door monniken of onder toezicht daarvan wordt gebrouwen, of in een abdij wordt gebrouwen, is het nog niet per definitie een trappistenbier. Er moet sprake zijn van monniken van de orde der cisterciënzers.

https://www.abdijvanberne.nl/priorij-de-essenburgh-hierden/