Brouw Kerst bier Verslag

Brouw Kerst bier Verslag

Zaterdag 20 oktober, om half 2 ben ik begonnen met mijn tweede biertje, ik heb meteen maar de kans genomen om een eigen bier te maken. Het idee was om een bier te brouwen met een navul pakket van   www.brouwbroeders.nl aangevuld met iets van kruiden, warme kruiden. Ik heb me daar een beetje op ingelezen ik las een aantal keer dat je met kardemom kan brouwen. Ik dus op zoek naar Kardemom maar niet echt kunnen vinden. Bij het zoeken kwam Foelie voorbij. Ik heb daar aan geroken en had ik zo het idee dat dat wel zou kunnen, verder ook geen onderzoek meer gedaan. Dit moet het gaan worden. Foelie is eigenlijk de schil van een muskaatnoot. bij het ruiken kwam ik er achter dat deze voor mijn gevoel goed te gebruiken was voor het brouwen van een biertje, het is niet echt een warme kruid, maar voor het toevoegen bij een zelf gebrouwen biertje is het wel subtiele smaak. Misschien proef je er ook niet veel van. Ik durfde er ook niet heel veel bij te voegen.

Ik ben begonnen met alles te verzamelen en klaar te zetten, lekker in mijn buitenkeuken. Geen stank binnen dus ook geen zeurende vrouw.

Volgens de handleiding eerst water op temperatuur gebracht, 65 graden celcius. Daarna de mix van de brouwbroeders in het water gedaan, en vanaf toen begon het de temperatuur in de gaten houden en de tijd. na 60 minuten op 65 graden gehouden te hebben en onderwijl een pannetje met 3 liter water op 80 graden gebracht te hebben voor het spoelen.

De volgende stap is dan om het brouwsel te zeven en te spoelen met 3 liter water van 80 graden.

Dus de grote pan erbij, het water van 80 graden en een zeef.

Als dat gedaan is moeten we de wort gaan koken, en de hop toevoegen. Dus volgens de handleiding gaan we eerst zorgen dat het kookt en voegen we de eerste 3 gram hop erbij, na 30 min doen we er 4 gram hop erbij, en na 20 minuten weer 4 gram hop erbij de suiker en toen heb ik de foelie erbij gedaan. Spannend maar onder het motto van vaak ben je te bang. gewoon gedaan. 

Hard Rollend Koken

Op een gegeven moment is het klaar met koken, nu hopen dat je 5 liter hebt overgehouden. Laat ik nu een pan gekocht hebben met een litermaat er bij in bij de blokker voor 26 euro. Hou ik precies 5 liter over, Mijn eerste bier moest ik best veel water toevoegen. Maar nu niet gelukkig. Dat zal ook wel beter zijn voor het bier

Precies 5 liter overgehouden. Dat is meer geluk dan wijsheid. Wel top bij min vorige bier moest ik best veel water toevoegen.

Nu dat klaar en gelukt is, moet er gekoeld worden, zo snel mogelijk terug koelen naar 20 graden, dat valt zeker niet mee. Ik moet daar dan nog wel even wat op bouwen of maken. Want met water en ijsklontjes valt het niet mee. Maar daar ga ik nog wel even over na denken. 

Dan de volgende stap is het wort in de giet emmer gieten en daarna de gist die opgelost is in een beetje warm water van ongeveer 30 graden er bij in gooien. Dan even goed roeren met een garden en de deksel er op met het waterslot. dat zou moeten lukken. dan wachten 2 weken. 

Kiek em es goan

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *